Maaike Cafmeyer wordt meter van Ups & DownsMaaike Cafmeyer wordt meter van Ups & Downs

Actrice Maaike Cafmeyer, bekend van o.a. Loft, Aspe, Het Geslacht De Pauw en de gloednieuwe theatervoorstelling "Wat heeft u belet te komen", wordt meter van Ups & Downs. Ter gelegenheid van de vierde editie van het Forum van Ups & Downs in Leuven op 9 oktober 2010 neemt zij het meterschap op en brengt ze een getuigenis over melancholie.

Met haar meterschap wil Maaike mee het stigma en taboe van psychisch ziek zijn wegnemen. "Iedereen is in meer of mindere mate kwetsbaar", zegt Maaike. "Personen met stemmingsschommelingen beleven hoge pieken en diepe dalen in hun gemoed. Die aandoening is vaak onzichtbaar voor de omgeving, terwijl het je leven overhoop haalt."

Maaike Cafmeyer heeft zelf ervaring met depressieve fases en gevoel van melancholie. “Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen in een negatieve spiraal, maar je moet positief blijven. Tijdens mijn zwangerschap ervaarde ik het effect van een biologisch gelukshormoon, waardoor ik me erg goed in mijn vel voelde.”

Mensen met een bipolaire stoornis beleven extreme stemmingswisselingen, gaande van vrolijkheid en hoge energie tot grote somberheid en futloosheid. Als meter staat Maaike Cafmeyer achter de doelstellingen van Ups & Downs. De zelfhulpgroep biedt een platform voor lotgenoten en betrokkenen om van gedachte te wisselen en elkaar te steunen in het bestrijden van en leven met de verschijnselen van bipolaire stoornis en chronische depressie.

Studies wijzen erop dat 5 tot 6 % van de mensen getroffen worden door mogelijke vormen van bipolaire stoornis. In Vlaanderen zijn dus ruim 350.000 personen getroffen door een manisch-depressieve aandoening. De ziekte treft evenveel mannen als vrouwen en kan zowel tijdens de adolescentie als volwassenheid opduiken.

Op het Ups & Downs Forum 2010 brengt Maaike Cafmeyer een poëtische getuigenis over melancholie. Maaikes partner, de befaamde Nederlandse cellist, Frans Grapperhaus, zorgt samen met Wietse Beels en Marc Bypops voor de muzikale omlijsting.

Maaike Cafmeyer neemt op het forum het meterschap van Ups & Downs op. Het meterschap is een primeur én voor haar én voor onze organisatie. Zo hopen wij samen met Maaike de bipolaire stoornis meer bespreekbaar te maken en er ook meer begrip in de maatschappij voor te creëren.